Dit is Sibe Jan Kramer

Ervaring

Interieur MeM, Prinsentuin Leeuwarden - 2018 - Concept-bedenker / interieurontwerper

In het paviljoen van #LF2018 Lân fan Taal ontdoe je je van de jouw vertrouwde taal en bestel je een biertje bij een dove ober. Ik bedacht, samen met verse taalgebruikers, hier een passend interieur.

Interieur Hertoghs advocaten, Amsterdam - 2017 - interieurontwerper

De advocaten wilden tijdens werktijd fijn vanuit de fantastische 18e-eeuwse houten erker richting de Dam kunnen kijken. Ik maakte het comfortabel, met een mooi 8 meter lang meubel. En nog wat andere chique zaken.

Praxis Berlin - 2016 - meubelontwerper

Er moest een nieuwe balie komen. Ik gaf liever de oude balie een tweede leven in deze dokterspraktijk in Berlijn. De nieuwe ‘huid’ van autochtoon hout refereert aan Turks mozaïekwerk, een welkom gebaar naar de grotendeels Turkse clientèle.

Interieur Stadsschouwburg de Harmonie, Leeuwarden - 2007 - Meubelontwerp

In samenwerking met Ykje:Durk ontwierp ik voor De Harmonie alle honderd tafels, statafels, balies en garderobekasten. Tijdloos, want het glanst onverminderd.

Informatie

Sibe Jan Kramer noemt zichzelf onbegrensd ontwerper.

Hij startte als zelfproducerend meubelontwerper. In zijn werk beweegt Sibe Jan zich graag in uiteenlopende disciplines. Zo houdt hij zich bezig met serieproducten en maatwerk, maar ook met kunst in de openbare ruimte en ingrepen rond en in gebouwen. Waar mogelijk zoekt Kramer samenwerking met vakspecialisten, andere ontwerpers en kunstenaars.

Zaken ontwerpen waarmee de gebruiker een duurzame band kan opbouwen, dat is zijn uitgangspunt. Sibe Jan gebruikt het liefst bestaande voorwerpen als basis: tweedehands materiaal voelen eerder geworteld en hebben een kleinere ecologische voetafdruk. Maar wees niet bang, hij is niet streng in de leer ;) Sibe Jan houdt van diversiteit en speelt graag met materialen, verhoudingen, oude en nieuwe technieken, taal en de aanwezige omgeving.

Kramer ontwierp onder meer meubilair voor stadsschouwburg De Harmonie en diverse interieurs, artwork voor een metro-interieur te Amsterdam en objecten voor o.a. de NHL Hogeschool en Neushoorn. Ook zette hij een flexibele meubellijn op: fraaie en slimme tafels die eenvoudig in en uit elkaar gehaald kunnen worden, geschikt voor werknomaden. Deze meubels worden lokaal geproduceerd met een minimum aan grondstoffen en energie. Voor o.a. FairFryslân reizen tien beprinte tafels de provincie rond, om de verhalen fan fair trade ondernemers te vertellen: banieren dus, maar dan een een stuk praktischer.