Zo gaat het met het makersklimaat in het noorden in 2019

Onder ons ledenbestand, dat zo’n honderd makers uit de noordelijke regio’s beslaat, hebben we een enquête uitgezet. We vroegen hierin naar allerhande zaken die ons een beter inzicht verschaffen van het noordelijke makersklimaat. Aan bod kwam onder andere de (mentale) gezondheid, financiën en het werken in de regio.

In totaal hebben 64 mooiedingenmakers gereageerd op de enquete. Niet iedereen heeft elke vraag beantwoord. Dezelfde enquete is in licht aangepaste vorm ook uitgezet onder de leden van New Noardic Wave. Uiteindelijk levert dit een completer beeld op. De resultaten hiervan zijn nog niet meegenomen in deze samenvatting.

Wie we zijn

Talen van makers

Bovenstaand plaatje gaat over wat je eerste taal is. Wel mooi is dat daarnaast ongeveer 40% naast het Nederlands ook Fries spreekt. Bijna iedereen, 98% van de ondervraagden, spreekt ook Engels. Duits en Frans wordt ook veel beheerst. De verdeling man vrouw is zo goed als gelijk. Veruit de meeste ondervraagden wonen in stedelijk gebied en een kwart woont op het platteland.

Van alle ondervraagden is 47,5 % een fulltime ZZP’er. Anderen werken bijvoorbeeld ook part-time in loondienst (27,9%), hebben een eigen zaak, zitten in de bijstand of studeren nog. 30,5% van de al dan niet part-time zelfstandigen heeft zijn of haar inkomen aan moeten vullen. Dat is echt een cijfer waar we wat aan willen doen.

aanvullen inkomen

We vroegen hoeveel jaar ervaring je had. Dat verschilt enorm, maar dit is wel een tof getal: Gezamenlijk hebben we niet minder dan 575 jaar ervaring in de creatieve en culturele sector. Dat is 9,58 jaar per zelfstandige. Alleen al in 2019 voerden alle ondervraagde zelfstandigen tot nu toe 1.074 opdrachten uit. Daarvan waren er 846 in een van de noordelijke regio’s.

Terwijl 57% van de ondervraagden overtuigd is van de creatieve en culturele kwaliteiten in het noorden, geeft slechts 39,3% aan makkelijk werk te kunnen vinden in deze regio. Minder dan de helft (45,9%) van de makers geeft aan zich gewaardeerd te voelen als professional.

Bij elkaar is het dan niet gek dat 45,9% erover nadenkt om de noordelijke regio te verlaten. Opvallend is wel dat tegelijkertijd liefst 57,4% het noorden bij anderen zou aanraden om te wonen of te werken.

Over hoe Mooiedingenmakers kan bijdragen

Makersklimaat noord nederland

We willen creatieve en culturele zelfstandigen ondersteunen in zakelijke aangelegenheden. In het onderzoek hebben we gevraagd of daar behoefte aan is, in welke vorm en wat dat dan mag kosten.

Terwijl een duidelijke meerderheid zijn of haar boekhouding prima heeft geregeld, is men wel benieuwd naar wat er mogelijk is. Ongeveer de helft van de ondervragen wil eventueel boekhouding via Mooiedingenmakers afnemen.

91,8% doet niet mee aan een broodfonds. Mocht Mooiedingenmakers een of meerdere broodfondsen oprichten, is meer dan driekwart van de ondervraagden geïnteresseerd.

Bij de Arbeidsongeschiktheidsverzekering zien we vergelijkbare cijfers. Slechts 8% is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat is niet bewust gedaan: Een enorme meerderheid van liefst 82% geeft aan interesse te hebben in een AOV, als deze via Mooidingenmakers wordt aangeboden.

De overgrote meerderheid geeft aan exportsessies over hun branche te willen hebben, net als zakelijke inloopuren en laagdrempelige events om andere ZZP’ers te ontmoeten.

Meepraten over het makersklimaat?

Voor we het vergeten, ontzettend bedankt voor het invullen van de vragen. Volgend jaar doen we het weer, zodat we ook kunnen bijhouden of we een beetje vooruitgang maken met z'n allen. Meepraten over het een en ander? Dat kan ook! Vrijdag 8 november spreken we met een aantal gasten tijdens Storyvalley Talks over hoe je als creatieve maker succesvol kunt zijn in het noorden. Dat doen we aan de hand van dit onderzoek, dus het is hartstikke relevant!

Waar: Neushoorn Café
Wanneer: 8 november, van 10:15 tot 11:15 uur.