Mooiedingenmakers en New Noardic Wave presenteren resultaten van eerste onderzoek Makersklimaat in het Noorden

Hoe is het gesteld met de makers in het noorden en wat is er nodig om onze sectoren nog beter en leuker te maken? Om daar achter te komen hebben we onze leden gevraagd een enquete in te vullen. De resultaten hiervan worden gepresenteerd op vrijdag 8 november, tijdens de Storyvalley Talks van het Noordelijk Filmfestival.

Het onderzoek geeft een indicatie van hoe het momenteel is gesteld met het makersklimaat in de noordelijke regio. Zo is het mooi om te zien dat zo’n veertig procent van de ondervraagden het Fries als eerste, dan wel als tweede taal spreekt. Opvallend is verder dat een overgrote meerderheid het als maker prima naar de zin heeft in het noorden, terwijl tegelijkertijd zo’n zestig procent ook aangeeft regelmatig na te denken over een vertrek naar de Randstad. Bijzondere aandacht verdiend het zakelijke aspect, waar nog veel verbetering is te behalen. Een derde van de makers heeft zijn of haar inkomen aan moeten vullen, vrijwel niemand heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering, minder dan tien procent is lid van een broodfonds en ruim twee derde bouwt geen pensioen op.

Kun je succesvol zijn in het noorden?

De vraag die hieruit gesteld wordt is natuurlijk, wat moeten we hiermee? Om daar achter te komen is dit onderzoek de leidraad voor een sessie van Storyvalley Talks op vrijdag 8 november, dat New Noardic Wave programmeert tijdens het Noordelijk Filmfestival in het Neushoorn Café. Vanaf 10:15 uur spreekt Mooiedingenmakers-oprichter Henk Rigter met in zijn hand de resultaten van het onderzoek een uur lang met Lieselot van Damme, Jonathan Doornenbal en Marijke Roskam over de vraag of je als creatieveling wel succesvol kunt zijn in het noorden.

Lieselot is de artistieke directeur van VHDG, Marijke is mediamaker en statenlid voor de PvdA in Friesland en Jonathan zit  midden in de productie van een videoserie interviews met Leeuwarder creatieve ondernemers. Je hebt ze allemaal vast wel eens voorbij zien komen, dus dit wordt zeker een leuk gesprek.

Natuurlijk ben je van harte uitgenodigd om bij dit gesprek aanwezig te zijn en mee te discussieren. In de komende tijd kunnen de uitkomsten van het onderzoek natuurlijk worden gebruikt door Mooiedingenmakers en New Noardic Wave om onze missie en diensten aan te scherpen. Ook overheden en andere instanties kunnen hier wat aan hebben wanneer ze beleid over de culturele of creatieve industrie in de noordelijke regio bepalen.

Een samenvatting van het onderzoek kun je hier vinden.