Ministerie van VWS heeft geld voor creatieve oplossingen

In deze tijden van corona wordt van ZZP’ers heel wat gevraagd. Als zelfstandige in de creatieve industrie heb je echter wel een streepje voor. Je bent immers creatief. Laat dat nu net zijn waar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar op zoek is.

Momenteel waart COVID-19 door de wereld. Nederland wordt niet overgeslagen en we proberen de boel in de hand te houden door zoveel mogelijk binnen te zitten, elkaar niet aan te raken en geen evenementen te organiseren. Het gevolg daarvan is dat Nederland en de hele economie op zijn gat ligt. Dat merken we allemaal en zo is het noodzakelijker dan ooit je eigen creativiteit tot het gaatje uit te buiten. Want klussen en opdrachten zijn afgezegd en je moet op nieuwe manieren geld verdienen.

Een van die nieuwe manieren biedt zich aan bij overheden. Dat zijn vaak geweldige ambtenaren, maar niet altijd hele flexibele denkers of makers. Jij bent dat wel en daar heeft in ieder geval het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport extra geld voor over.

Het ministerie ziet namelijk dat er uitdagingen komen op het gebied van zorg en samenleving. Het gaat dan om vrij praktische zaken, van materiaaltekorten tot tekort aan ondersteuning en personeel. Projecten die dit een beetje leuk aanpakken, kunnen een financiële impuls aanvragen van €7.500,- tot €15.000,- om het idee werkelijkheid te maken. In totaal is hier vijf ton voor beschikbaar gesteld. Dat betekent dat er tussen de 33 en 66 projecten kunnen worden gedraaid.

Ga mooie dingen maken voor in en buiten ziekenhuizen

Nu, mooiedingenmaker, je mag je aangesproken voelen. Er is creativiteit nodig om deze crisis te boven te komen. Wij zijn nodig. Dus slinger Zoom aan en brainstorm met andere makers van mooie dingen. Verzin een revolutionaire manier van kleine distributie in de zorg, ontwikkel een corona-escaperoom ter bevordering van het welzijn van ziekenhuispersoneel of zorg dat ouderen zich minder eenzaam voelen.

Alle voorwaarden van deze regeling vind je op deze twee A4'tjes. Iedere rechtspersoon mag een aanvraag indienen en, handig om te weten, de maximale looptijd van jouw project is drie maanden. En let er even op dat de genoemde bedragen inclusief BTW zijn. 

Doe het. Want laten we eerlijk zijn. Voor creatieve meesterbreinen als de onze, zou dat geld toch feitelijk voor het oprapen moeten liggen?