Dit moet je weten over de TOZO

De inkomensondersteuning voor ZZP’ers heet TOZO. Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers. Die wordt in Friesland uitgevoerd door het BZF. In Groningen door de gemeente zelf. Op hun website leggen ze heel duidelijk uit hoe je die aanvraagt, maar toch zijn er wel wat onduidelijkheden. We stuurden ze onze verzamelde vragen en kregen daar duidelijk edoch ietwat kort antwoord op. 

Dit is een goeie. Je krijgt dus niet een standaard bedrag. TOZO vult je inkomen aan tot het sociaal minimum. Nu heb je misschien eerder gelezen dat dit tot €1.500 is. Dat klopt ook, maar daar zit een voorwaarde aan. Je moet samenwonen. Ben je single, alleenstaand en simpelweg zonder partner, dan krijg je maximaal €1.000.

Het is dus een aanvulling. Verdien jij dankzij bijvoorbeeld online tekenlessen €200,-, dan krijg je nog €800,- erbij. Tenzij je samenwoont, dan krijg je tot €1.503,31 aangevuld. Maar dat is dan wel voor je hele huishouden. Als je samenwoont pak je dus niet € 3.000,-

Nee. Er is geen toetsing van je partner en ook niet van je vermogen. Dit is een beetje in tegenspraak met het bovenstaande antwoord, maar daar kunnen we niks aan doen. Jij wel. Deze regeling is vooral op basis van vertrouwen, in plaats van controle. Dus. Wees eerlijk. 

Is je partner ook ZZP’er, dan krijgen jullie samen maximaal €1.503,31. Netto trouwens, dat wel.

Je kunt de regeling nu aanvragen voor de periode van maart, april en mei. Ook met terugwerkende kracht kan je dit aanvragen. Het gaat vooralsnog niét over een langere of andere periode dan precies deze drie maanden. Een kortere periode mag wel. Dus:

>> maart + april + mei mag wel (maar alleen als je dit ook daadwerkelijk nodig hebt)
>> april + mei mag ook 
>> mei - juni - juli mag niet 

De regeling bij de BZF teruglezen doe je hier.

Hiermee hopen we een en ander aan onduidelijkheid hebben weggenomen. Ben je ZZP en heb je toch nog een vraag? Kom in onze whatsapp-groep! Voor Friesland klik je hier, voor Groningen klik je hier. Komen er nou meerdere vragen, dan regelen we gewoon weer nieuwe antwoorden.

Mooiedingenmakers

Mooiedingenmakers is een collectief van creatieve zelfstandigen uit Noord-Nederland. We werken gezamenlijk aan een sterkere creatieve industrie in de regio door elkaar te ondersteunen in zakelijke zaken en door opdrachtgevers aan lokale makers te koppelen. Je kunt als zelfstandige lid worden van Mooiedingenmakers, kijk hier wat dat inhoudt.